tu jesteś: główna / kotlety
-

Przepisy kulinarne: kotlety


  KOTLETY Z BARANINY

Składniki:
4 kotlety baranie z kostką
4 cebule
5 łyżek octu winnego
2 łyżki smalcu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka tymianku
0,5 łyżeczki papryki ostrej w proszku
0,5 łyżeczki ziarenek kolendry
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
sól
pieprz

Dwie cebule obrać i pokroić w grube plastry. Do garnka włożyć pokrojoną cebule, ocet, połowę przygotowanej ostrej papryki, ziele angielskie, liść laurowy, kolendrę, odrobinę soli i pieprzu oraz cukier. Wymieszać. Kotlety umyć, osuszyć, delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Włożyć do marynaty i pozostawić na 12 godzin. Na patelni rozgrzać smalec z olejem. Kotlety wyjąć z marynaty, odsączyć i położyć na rozgrzaną patelnię. Obrać  2 cebule, pokroić w plastry. Dodać do smażących się kotletów. Całość doprawić pozostałą papryką i tymiankiem. Przykryć. Dusić, aż kotlety będą miękkie. W razie potrzeby delikatnie podlewać wodą.
 


  KOTLETY SCHABOWE

Składniki:
4 ok. 2 centymetrowe plastry schabu bez kości
1 jajko
bułka tarka
sól lub vegeta
pieprz
olej

Mięso umyć, osuszyć.  Rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć solą lub vegetą i pieprzem. Zostawić na ok. 20 minut. W miseczce rozmącić jajko. Na talerzyk wysypać bułkę tartą. Kotlety obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, Ułożyć kotlety. Smażyć na złoty kolor.
 



  KOTLETY MIELONE

Składniki:
1/2 kg mieszanego mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe)
1 sucha bułka
1 cebula
1 jajko
sól
pieprz
bułka tarta
olej do smażenia

Do miseczki nalać zimnej wody, zamoczyć suchą bułkę, pozostawić do czasu, aż nasiąknie. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Do miski przełożyć mięso, odciśniętą namoczoną bułkę, cebule, wbić jajko, dodać soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać. Z mięsa formować kulki, które następnie lekko spłaszczyć. Obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, ułożyć kotlety, smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor.

Do kotletów mielonych dodać można różne zioła - czosnek, pietruszkę, majeranek, tymianek, a także np. przesmażone pieczarki, ser żółty, pokrojoną paprykę.
 



  FALAFEL - KOTLETY ARABSKIE

Składniki:
2 szkl. suszonej ciecierzycy
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżeczki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 kromki ciemnego pieczywa
3/4 szkl. wody
1/4 szklanki natki pietruszki
przyprawy: czerwona papryka, kminek mielony, kolendra mielona, oregano, czarny pieprz, suszone chili
sól
olej

Ciecierzycę opłukać. Zalać wodą i pozostawić na noc. Odsączyć. Doprawić pietruszką i papryką. Dodać pokrojoną w kostkę cebule, posiekany czosnek, pokruszony chleb. Całość zmiksować na dość gładką masę. Można użyć również maszynki do mielenia mięsa. Do masy dodać mąkę, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pozostałe przyprawy. Dolać ok. 1/4 szklanki zimnej wody. W oddzielnym naczyniu rozrobić 2 łyżeczki proszku do pieczenia w pół szklanki wody. Dłonie moczyć w tym roztworze, a następnie formować kulki lub wałeczki z masy. W wysokim naczyniu rozgrzać olej. Falafel smażyć ma się w głębokim tłuszczu. Kulki lub wałeczki powinny smażyć się na głęboki złoty kolor.
 



Polityka Prywatnosci |